SEO vriendelijke domeinnamen


Merkdomein of Zoekwoorddomein? Welke werkt beter voor jouw bedrijf?

Bij het starten van een nieuwe website voor jouw bedrijf is het kiezen van de juiste domeinnaam een van de vele beslissingen die je moet maken. Jarenlang hebben SEO-goeroes erg veel gekeken naar hoe je hoge rankings in de zoekmachine kan halen. Een goede domeinnaam is hier eigenlijk altijd een van de belangrijkste punten.


Is een domeinnaam belangrijk voor SEO?

Zeer belangrijk! Als je alleen maar naar de domeinnaam kijkt, valt niet te ontkennen dat je wil dat mensen jou en je merk (je bedrijf) herkennen. Een SEO vriendelijke domeinnaam is er een die mensen vertelt waar de website over gaat. In dat geval wordt het een stuk makkelijker om te zorgen dat jouw website een hogere SEO positie haalt en er meer op geklikt wordt.

Alhoewel de meeste mensen denken dat het een belangrijk punt de lengte van je domeinnaam is, maakt dit voor SEO doeleinden eigenlijk niet uit. Dit wordt ook bevestigd door meerdere bronnen binnen Google zelf.

Eigen beheer

Al onze domeinen zijn in eigen beheer! Geen tussenpartijen!

Veilig betalen

Je kan bij ons veilig afrekenen met Mollie (iDeal/Credit card)!

24/7 bereikbaar

Een vraag? of wil je jouw droomdomein kopen? Wij zijn er!

Merkdomeinen

Je domeinnaam zou gebaseerd moeten zijn op jouw merk (jouw bedrijf). Zo kunnen klanten jouw bedrijf online vinden, gemakkelijk onthouden, delen en zich met jouw merk identificeren. Normaal gesproken is de keuze van domeinnaam dus gemaakt op het moment van het kiezen van jouw bedrijfsnaam.

Een van de belangrijkste punten bij merkdomeinen is dus branding. Zou een bekend telefoonmerk bijvoorbeeld een domeinnaam registreren als "beste-smartphone-ooit.nl"? Nee. Dit omdat gevestigde merken geen verdere trefwoord opvulling nodig hebben in hun domeinnaam.

Waarom merkdomeinnamen? Omdat Google houdt van merken, waarom? Omdat gebruikers houden van merken. Een sterk online merk betekent dat gebruikers eerder op een website zullen klikken, deze lezen, delen en naar linken. Hoe meer mensen zich met jouw merk identificeren of het onthouden, hoe meer ze u zullen bezoeken. In het kort: met een al bestaand sterk merk is de enige SEO factor die je nodig hebt jouw merknaam.

Het gebruik van jouw merknaam als domeinnaam is alleen zinvol als:

Zoekwoorddomeinen

Je kan ook een domeinnaam kiezen die de zoekwoorden bevat die relevant zijn voor jouw bedrijf, producten of diensten die je aanbied. Stel dat je een fotograaf bent die gespecialiseerd is in portretfotografie in Amsterdam. Met een zoekwoorddomein zoals "portretfotograafamsterdam.co.nl" wordt je op de zoekterm "portret fotograaf amsterdam" in ieder geval zeker goed gevonden. 

Alhoewel er mensen zijn die claimen dat Google niet zoveel waarde hecht aan zoekwoorddomeinen als aan merkdomeinen is hier geen enkel bewijs voor. Integendeel het is makkelijk te bewijzen dat zoekwoorddomeinen beter werken als merkdomeinen, omdat je hoofdzoekwoorden al verwerkt zijn voor de eerste slash.

Een nadeel is dat veel zoekwoorddomeinen al bezet zijn op het ".nl" domein. Domeindokter heeft een groot aanbod aan zowel .nl als .co.nl domeinnamen, wij hebben altijd een domein dat past bij uw wensen.